0040756-637-893

Datorită așezării sale geografice, în preajma pensiunii Casa Antal se află multe atracții turistice, astfel oaspeții noștri dornici de a cunoaște istoria, geografia, cultura, gastronomia regiunii pot vizita aceste locuri ușor accesibile de la pensiunea noastră.


BISERICA ROMANO-CATOLICĂ FORTIFICATĂ DE LA CÂRȚA

Biserica romano-catolică fortificată de la Cârța, ridicată în cinstea Adormirii Maicii Domnului, este un monument istoric, construit în secolul al XV-lea în stilul goticului târziu. La acest veac trimite și piatra pragului găsită în 1796 pe care apare înscris anul 1444, dar care a fost ascunsă între zidurile biserici.

Partea dinspre altarul bisericii a rămas neschimbată în timpul restaurărilor, aceasta fiind datată la sfârșitul secolului al XIV-lea și arată stilurile arhitecturale ale acestui veac. Lucrările de construcție pot fi estimate în perioada 1350-1450. Se presupune că în locul acestei biserici a existat mai întâi o biserică în stil roman.

Sanctuarul bisericii cioplit din piatră de calcar alb datează din anul 1478.


TURNUL CIUNTIT DIN TOMEȘTI

Turnul Ciuntit este un interesant vestigiu arhitectonic al Ciucului de Sus. Aflată acum în ruină, construcţia este, de fapt, fostul turn al bisericii medievale a localităţii, zidită în colaborare de către comunitățile din Sândominic și Tomești, având astăzi înălțimea de 11 metri.

De la Turnul Ciuntit se vede și Lacul fără fund care este cel mai frumos izvor carstic din bazinul Ciucului. Lacul şi împrejurimile formează zonă de protecţie naturală.


LACUL ROȘU

Scriitorul și etnograful maghiar Orbán Balázs în capodopera sa intitulată „Descrierea Ținutului Secuiesc” scrie cu admirație despre Lacul Roșu: „Aici vedem unul dintre cele mai frumoase peisaje din lume, care nu poate fi asemănat nici cu lacurile din Italia, nici cu cele din Elveția.... poate că vom vedea fenomene și peisaje ieșite din comun mai speciale, dar nu există mai frumoase, mai fascinante, decât ceea ce ascunde la poalele acestor munți”. În preajma lacului s-au dezvoltat servicii turistice de calitate, ceea ce se datorează și apropierii Parcului Național Cheile Bicazului. Chiar dacă aveți doar câteva ore de petrecut în preajma lacului, vă propunem să închiriați o barcă și să vâsliți între arborii pietrificați ce se văd pe suprafața lacului.


CHEILE BICAZULUI

După vizitarea Lacului Roșu vă puteți continua plimbarea pe malul pârâului Bicaz, ajungând la un loc unic în toată Europa, adică la Cheile Bicazului. Drumul este format de serpentine de o frumusețe deosebită. Nu veți uita niciodată priveliștea pe care vă vor oferi pereții de calcar ai stâncilor cu peșteri de o deosebită frumusețe, serpentinele spectaculoase, maiestuozitatea pereţilor de stâncă şi sălbăticia peisajului.


PIATRA SINGURATICĂ

Format din șisturi cristaline și straturi calcaroase, Masivul Hăşmas, este alcătuit dintr-un șir de formațiuni stâncoase, Hășmașul Mare, Hășmașul Negru, Vârful Ascuţit (Ecem) Moara Dracului, dar cel mai cunoscut și remarcabil vârf dintre toate este numit Piatra Singuratică.

Cabana construită la picioarele Pietrei Singuratice reprezintă un important punct de întâlnire a mai multor trasee turistice, având totodată o privelişte fascinantă atât spre Depresiunea Ciucului, cât şi spre munţii Ciucaş, Bucegi, Piatra Craiului, etc.


LACUL SFÂNTA ANA

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din Centrul Europei, aflat în masivul Ciomatu, în apropierea stațiunii turistice Băile Tușnad. Lacul Sfânta Ana face parte din rezervația complexă naturală, și cuprinde două cratere ale Ciomatului, într-unul se află lacul, iar în celălalt crater rezervația numită Tinovul Mohos. Lacul poate fi accesat și de pe drumul național dinspre Bixad, județul Covasna. Suprafața lacului măsoară 0,22 km², are formă ovală, iar craterul în care se află lacul are formă de pâlnie. Cantitatea de plancton și sare este foarte scăzută (32 mg/l), totuși datorită nămolului din fund, lacul pare tot timpul tulburat.


LUPENI, CORUND, PRAID

Lupeni. Satul este căutat de mulți turiști din țară și din străinătate pentru personalitatea și memoria scriitorului maghiar Tamási Áron, originar din Lupeni.

Corund. Numele acestei localități se leagă în mod direct de arta populară, și anume de arta olăritului. Denumirea de „produs în Corund” a devenit deja o marcă recunoscută în țară și în străinătate. Strada principală a comunei este un târg permanent și o expoziție vie de produse meșteșugărești, artizanale, cu motive specifice vegetale, animaliere, cu arborele vieții etc. În comună se află o casă etnografică, în care sunt expuse obiectele ceramice unice și specifice și care poate fi vizitată de turiști.

Praid. În apropierea comunei Praid există adevărate masive de sare care asigură zăcămintele de sare pentru minerit. Masivul de sare de la Praid se numără printre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Conform calculelor efectuate, într-un bloc de sare care se află până la 2600 de metri se regăsesc 2 miliarde de tone de sare.

Salina Praid nu este doar un element de atracţie turistică, interesantă prin spaţiile galeriei deschise pentru vizitare, dar este recunoscută și pentru salinoterapie, adică pentru tratamente ale căilor respiratorii superioare. Salina poate fi accesibilă prin autobuze care circulă în 15-30 de minute, iar peisajul subteran este extraordinar.


VALEA GHIMEȘULUI

Ceangăii din Valea Ghimeșului au fugit în zonele locuite astăzi din fața obligațiilor militare, astfel etimologia cuvântului „ceangău” se leagă de verbul „a ceangăi” (a fugi, a pleca, a părăsi comunitatea).

Valea Ghimeșului este populată începând cu finele secolului al XVII-lea. Nici astăzi nu se găsesc doar sate omogene, ci niște cătune, așa numite pârâuri. Sătenii acestei zone sunt apropiate de natură, cultura lor se leagă în mod armonios de ritmul naturii. Valea Ghimeșului oferă vizitatorilor o paletă variată de evenimente și obiceiuri culturale, etnografice, religioase, dar în același timp și impresia unică de apropierea de natură adevărată.

Sursa: www.wikipedia.org